امروزه کاربرد سنجش از دور بر همهی علوم آشکارشده به طوری که سرمایه گذاری در بخشهای مختلف سنجش از دور از قبیل طراحی و ساخت ماهوارهها ، پرتاب آنها به فضا، دریافت اطلاعات ، پردازش و فروش تصاویر توسط شرکتهای خصوصی فعال در این حوزه انجام میگیرد.
نمونههایی از کاربردهای ماهواره در سنجش از دور عبارت است از: تخمین تولید و وسعت اراضی کشاورزی، برآورد سطح یک محصول خاص، تعیین وضعیت و مشخصات انواع محصولات، طبقهبندی پوشش و نوع جنگل، تیپبندی مراتع، تولید نقشههای پوشش/کاربری، نقشههای زمینشناسی، نقشهای خاک شناسی، نظارت و کنترل توسعه شهری، تنظیم شبکه جادهها و دسترسی، مطالعه و بررسی آلودگی آب، ارزیابی ذخایر آبی، برفسنجی، مطالعه یخچالها، اقیانوسشناسی، برآورد خسارتهای ناشی از زلزله، سیل، آتشسوزی، جنگ، بررسی خشکسالی، کاربردهای نظامی-امنیتی.
این روزها ماهوارههای سنجشی علاوه بر کاربرد گستردهای که در کشاورزی دارند نقش خود را در حدنگاری و نقشه برداری به اثبات رساندند. کاربرد نقشهبرداری، حدنگاری و تشخیص را میتوان در ابعاد مختلف بررسی کرد:
با عکسهای دریافتی از ماهوارهها می توانیم انواع پوشش گیاهی ، خاک و تجزیه و تحلیل محیطی را برای حمایت از مدیریت پروژههای محصول، جنگل و محیط زیست انجام دهیم..
نحوه توزیع مکانی محصولات کشاورزی
درباره اهمیت نقشه برداری میتوان تهیه نقشه های سطح زیر محصولات مناطق کشاورزی، می تواند الگوهای کشت را در مناطق مختلف در اختیار مدیران قرار دهد تا برنامه ریزی آتی داشته باشند تا بتوانیم در مرحله اول واردات را کم کرده و حتی به مرحله صادرات هم برسیم. و مستلزم این است که ما اطلاعات دقیقی از میزان سطح زیر کشت محصولات کشاورزی داشته باشیم. وقتی آگاهی بالا و دقیقی از سطح زیر کشاورزی داشته باشیم میتوانیم اقدام به ایجاد سیلوها ، انبارها و کارخانه های کشاورزی برای نگهداری و ذخیره سازی شود.
حالت سنتی این کار بسیار هزینه بر بودن ان اشاره کرد از جمله زمان بسیار زیاد و نیروی انسانی زیاد و در کنار ان در نهایت بدست نیاوردن حدنگاری دقیق است.
ولی تصاویر ماهوارهای میتوانند بسیار کمک کننده باشد و با پردازش ان به اطلاعات به روز و میزان رشد محصولات و گستره محصولات و تعیین نوع محصولات میزان رشد محصولات کشاورزی به علت اینکه میتوانند در گستره زمانی و مکانی مختلف تصاویر با قدرت طیفی مختلف که میتوانند هزینه های زمانی و ریالی کمتری را شامل شود.
انواع ماهواره های نقشهبرداری محصول
- ماهوارههای نوری: منبع انرژی خورشید هست و انعکاس آن از اجسام زمین و انعکاس آن و دریافت آن توسط ماهواره از نظر مکانی در گستره مکانی مختلف در سطح شهرستان، استانی و کشوری انجام میشود.
- ماهوارههای راداری: یک سنجنده راداری امواج مایکروویو را تولید و به سمت سطح زمین ارسال می کنند. بخشی از این انرژی از طرف اشیا به سمت سنجنده بازگشت داده شده و سنجنده آنها را دریافت، اندازه گیری و ثبت می کنند. این اندازه گیری به سمت ایستگاه زمینی ارسال می شوند و کورد پردازش و تحلیل قرار می گیرند.هرچه مقدار انرژی بازگشتی از یک شی بیشتر باشد تصویر راداری روشن تر دیده می شود.
درنهایت باید به این نکته توجه کرد که استفاده درست و بهجا و در حد قابلیتهای دادههای در دسترس میتواند موفقیت استفاده از تصاویر سنجش از دور را تضمین نماید.