
برنامه فضایی دبی
باسمه تعالی
دبی: مرکز فضایی محمد بن راشد (MBRSC) از راه اندازی «Space Ventures» خبر داد، سکوی پرتابی برای استارتآپها در بخشهای فضایی از منطقه غرب آسیا و سراسر جهان.
این حرکت به کسبوکارها این امکان را میدهد که با MBRSC در پروژههای بلندمدت همکاری کرده، به فناوری و پشتیبانی دسترسی پیدا کنند و در زمینه برقراری ارتباط با آژانسهای نظارتی در سراسر جهان به منظور دستیابی به رشد بلندمدت، کمک دریافت کنند.
Space Ventures با انکوباتورها و شتابدهندههای منطقه برای ترویج استارتآپهای فضایی مستقر و امیدوارکننده همکاری کرده است.
MBRSC گفت که درخواست اعلیحضرت شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، معاون رئیس جمهور و نخست وزیر امارات متحده عربی و حاکم دبی، برای تمرکز بر نوآوری و برای توسعه اقتصاد دانش بنیان، به تحقق سرمایهگذاریهای فضایی کمک کردهاست.
بازار جدید
ابتکار MBRSC ایجاد یک بازار کاملاً جدید برای شرکتهای مرتبط با فضا، در امارات متحده عربی و مناطق گستردهتر (از شرکتهای کوچک با ایدههای بزرگ گرفته تا نهادهای مستقر با تمایل به گسترش) میباشد.
Space Ventures به دنبال ایجاد مشارکت در بخشهای بالادستی و پاییندستی بخش فضایی، از جمله ارتباطات، ذخیرهسازی دادهها، ساخت و پرتاب ماهواره، روباتیک، سختافزار فضایی و نرمافزار میباشد.
استارتآپهایی که با Space Ventures شریک میشوند، باید در امارات مستقر باشند و از برنامه فضایی فعال و مترقی این کشور بهرهمند شوند.
گسترش بخش فضایی
یوسف حمد الشیبانی، مدیر کل MBRSC، گفت: «بخش فضایی امارات به دنبال گسترش بیشتر افق خود و ایجاد چشمانداز جدید اقتصاد فضایی در کشور از طریق یک اکوسیستم فضایی خودپایدار است. این تنها از طریق مشارکت با شرکتهای جاهطلب و متمرکز بر روندهای نوظهور در مناطق بالادستی و پایین دستی بخش فضایی و همچنین اکتشافات و علوم فضایی امکان پذیر است که انگیزه بیشتری به بخش فضایی کشور میبخشد. تعهد MBRSC به تحقیق و توسعه فضایی توجه جهان را به خود جلب کرده است که به نوبه خود ما را برای شروع ابتکار برنامه Mars 2117 Space Ventures ترغیب کرده است.»
عدنان الریس، مدیر برنامه Mars 2117، MBRSC، گفت: «ما میخواهیم از مرکز علمی و فناوری پیشرفته خود برای مشارکت و حمایت از استارتآپهایی که به دنبال تأثیرگذاری در بخش فضایی هستند، استفاده کنیم. Space Ventures به ایجاد یک اکوسیستم فضایی قوی و پایدار کمک خواهد کرد که به دستیابی به اهداف برنامه Mars 2117، که هدف آن ایجاد سکونتگاههای انسانی در مریخ تا سال ۲۱۱۷ است، و همچنین سایر برنامههای فضایی در امارات کمک خواهد کرد. ابتکار Space Ventures با توجه به حوزههای متمرکز در زمینه فضایی، هم MBRSC و هم بازیکنان خصوصی را برای همکاری و سرمایهگذاری بر روی نقاط قوت و تخصص یکدیگر فراهم میکند.
ابتکار Space Ventures توسط صندوق فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان تنظیم مقررات تامین و حمایت می شود.
صنعت هوافضا همیشه پویا بوده است، اما در دهه گذشته، نوآوری بیسابقهای به وجود آمده که عمدتاً توسط استارتآپها ایجاد و هدایت میشود. تصمیم دولت ایالات متحده برای تجاریسازی پروازهای فضایی حدود یک دهه پیش بسیار مهم بود. این تغییر شاهد ظهور استارتآپهایی مانند اسپیس ایکس و بلو اوریجین بود، شرکتهایی که اکنون رهبران جدید رقابت فضایی هستند. استارتآپها با توانایی خود در ارائه سریعتر ایدهها به بازار، رویکرد «بدون ترس از شکست» و صرف هزینههای قابلتوجه در حال متحول کردن بخش هوافضا هستند. بخشهایی که سریعترین رشد را در این صنعت دارند، پهپادها، ماهوارهها، سیستمهای ارتباطی فضایی، بخش خدمات برای حفظ زیرساختهای فضا، هوانوردی و به زودی گردشگری زیرمداری هستند. نسخه ۲۰۲۱ نمایشگاه هوایی دبی، ویستا را معرفی میکند، پلتفرمی برای استارتآپها تا نوآوریهای خود را در کنار بزرگترین نامها در صنعت هوافضای منطقهای و جهانی به نمایش بگذارند. عکاسی هوایی هواپیماهای بدون سرنشین تا همین چند سال پیش، عمدتاً محدود به ارتش و سرگرمیهایی گران بودند. امروزه پهپادهایی که در فروشگاهها چندین برابر ارزانتر هستند، می توانند تصاویر و ویدیوهای باکیفیت بگیرند. موارد فوق نشان میدهد که چگونه نوآوری، دسترسی به فناوری را دموکراتیک و زمین بازی را هموار کرده و همچنین به راهاندازی مدلهای تجاری کاملاً جدید کمک کرده است.
موانعِ کم در شروع، فرصتهای بیسابقهای را برای استارتآپهای مختلف به ارمغان آورده است. GeoDrones یک استارت آپ مستقر در امارات است که از پهپادها برای ارائه خدمات تجاری مختلف از جمله نقشهبرداری هوایی، بازرسی، نقشهبرداری و مدلسازی دادهها و تجسم استفاده میکند. بنیانگذار و مدیر عامل GeoDrones، محمد شاوکی میگوید فناوری هواپیماهای بدون سرنشین به روشهای بیسابقهای فناوری را دموکراتیک کرده است. “مشتریان ما در هر اندازهای اکنون به فناوری پیشرفته در نقشهبرداری، نقشهبرداری هوایی، بازرسی و نگهداری با کسری از هزینه دسترسی دارند.” شاوکی میگوید: «تکنولوژی هواپیماهای بدون سرنشین به سرعت در حال توسعه است و به زودی این فناوری تقریباً به تمام کاربردهای صنعتی و تجاری گسترش خواهد یافت . به زودی، ما هزاران پهپاد را خواهیم داشت که از آسمان ما عبور می کنند و کلید حل برخی از مشکلاتی خواهند شد که در زندگی مدرن شهری (مانند مسدود شدن ترافیک، ازدحام بیش از حد و آلودگی) وجود دارند. به عنوان مثال، در شهری مانند دبی، صدها هزار نفر میتوانند به هسته بیرونی شهر بروند و در عرض چند دقیقه توسط تاکسیهای هوایی به مراکز تجاری اصلی برسند. مطالعهای توسط Frost & Sullivan نشان میدهد که تاکسیهای هوایی یا هواپیماهای برخاست و فرود عمودی (VTOL) از سال ۲۰۲۲ در دبی آغاز به کار خواهند کرد و با CAGR حدود ۴۶ درصد و به بیش از ۴۳۰۰۰۰ دستگاه تا سال ۲۰۴۰ افزایش خواهند یافت. دبی مجموعهای از مقررات را برای تسهیل استفاده گسترده از پهپادهای تجاری راه اندازی کرده است. این قوانین پایه و اساس توسعه ابتکار «گنبد آسمان دبی»، نظارت بر ترافیک و در نهایت یک سیستم تاکسی هوایی است. به لطف برنامه فضایی جاهطلبانه امارات متحده عربی، انگیزه جدیدی در منطقه به وجود آمده است.
سرمایهگذاری چند میلیارد دلاری دولت امارات برای برنامه فضایی خود با تمرکز بر استارتآپها همزمان شده است. برای مثال، چالش نوآوری مرکز فضایی محمد بن راشد (MBRSC) مسابقاتی را برای استارتآپها برگزار میکند و هزاران دلار به فینالیستها جایزه میدهد و آنها را در معرض ابتکارات مختلف این برنامه قرار میدهد. SARsat Arabia، شرکت کننده در نمایشگاه هوایی دبی، یک رادار با دیافراگم مصنوعی هوابرد (SAR) ساخت امارات ساخته که شکلی از رادار است که برای ایجاد تصاویر دو بعدی یا بازسازی سه بعدی از اشیا، مانند مناظر، استفاده می شود. احمد الزورابی، یکی از بنیانگذاران SARSat می گوید: «چشمانداز ما پرتاب اولین ماهواره تجاری رصد زمین (EO) در منطقه MENA است. با قابلیتهای SAR، میتوانیم دادههای EO را در هر شرایط آب و هوایی ارائه کنیم. SAR میتواند از میان ابرها و در طول شب ببیند، که به آن اجازه میدهد تا داده های قابل اعتمادی را در تمام ساعات شبانه روز ارائه دهد. اکوسیستمهای امارات متحده عربی به لطف صنایع عظیم هوافضایی و دفاعی خود برای استارتاپهای سراسر جهان جذاب است. تا به امروز، سرمایهگذاری در فناوریهای فضایی بیش از ۵.۴ میلیارد دلار است. درحالی که ارزش بخش هوانوردی آن ۴۷.۴ میلیارد دلار است و تقریباً ۱۳.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور است.
چهار استارتآپ هوانوردی از ایالات متحده، بریتانیا، فلسطین و روسیه پس از شرکت در یک برنامه شتابدهنده ۱۲ هفتهای که توسط اکوسیستم فناوری مستقر در ابوظبی، Hub71، سازماندهی شده بود، ابوظبی را به عنوان پایگاه خود انتخاب کردند. از جمله شرکای VISTA، Gothams، تنها شتابدهنده هوافضایی و دفاعی در خاورمیانه است که به دنبال توانمندسازی شرکتهای جاهطلب برای توسعه و نوآوری میباشد.
آژانس فضایی امارات متحده عربی و مصدر برای ایجاد اولین منطقه اقتصادی فضایی کشور در مصدر شهر ابوظبی به منظور تشویق رشد استارتآپهای SpaceTech و اجازه به بخش خصوصی آن برای بهرهبرداری از صنعت فضایی رو به رشد، با یکدیگر همکاری کردهاند.
منطقه جدید یک اکوسیستم تجاری یکپارچه برای رشد بیشتر صنعت فضایی ایجاد خواهد کرد. این نهادها در بیانیه مشترک روز پنجشنبه خود گفتند که این بخش خصوصی موجب ایجاد رقابت و قابلیتهای ملی میشود و به رشد اقتصادی کشور کمک میکند.
سارا بنت یوسف العامری، وزیر امور فناوری پیشرفته امارات و رئیس آژانس فضایی امارات، گفت که فضا، مرز بعدی رشد تجارت است که اقتصاد ملی را برای ۵۰ سال آینده به پیش خواهد برد.
این برنامه یک پکیج یکپارچه از مزایا، از جمله جوجه کشی، فضای اداری، مشاوره، شبکهسازی، فرصتهای سرمایهگذاری، دسترسی اولویتدار به قراردادهای دولتی و همکاری نزدیکتر با مراکز تحقیقاتی جهانی را به مشاغل ارائه میدهد.
محمد الرماحی، مدیر اجرایی مصدر، گفت: «هدف ما نه تنها پیشبرد کارآفرینی و توسعه اقتصادی در بخش فضایی با رشد سریع، بلکه جذب و پرورش با استعدادترین متخصصان از سراسر منطقه و فراتر از آن است.»
مصدر با شرکت Mitrabara اندونزی سرمایهگذاری مشترک انرژیهای تجدیدپذیر را تشکیل میدهد و با EDB برای حمایت از مشاغل در منطقه آزاد خود همکاری میکند. توافق راهبردی بین آژانس فضایی امارات و مصدر در هفته پایداری ابوظبی ۲۰۲۲ امضا شد.
بر اساس بیانیه رسانهای، منطقه آزاد مصدر مجوزهای تجاری سفارشی را برای شرکتهای مرتبط با فضا در بخش پرتاب، ارتباطات ماهوارهای، لجستیک، تجزیه و تحلیل دادهها، علم، فناوری، مهندسی و موارد دیگر صادر میکند.
شهر مصدر، خانهی چندین مرکز آموزشی، تحقیقات استراتژیک و مشاغل است و به عنوان مقر آژانس فضایی امارات متحده عربی و آژانس بین المللی انرژی های تجدیدپذیر عمل می کند.
برنامه منطقه اقتصادی فضایی آژانس فضایی امارات دارای چهار ستون کلیدی است: گروه شتابدهنده اقتصاد فضایی، آزمایشگاههای فضایی، خدمات دولت فضایی و فضای کاری.
هدف آن ایجاد چارچوبی پایدار و مؤثر برای تسهیل مشارکتهای عمومی و خصوصی، ایجاد یک محیط تجاری جذاب و یکپارچه برای شرکتهای محلی و جهانی، حمایت از رشد فناوریها و خدمات فضایی ملی و تحریک نوآوری است.
سالم بوتی سالم القبیسی، مدیر کل آژانس فضایی امارات، گفت: «توافق جدید بنای استراتژی پر تاثیر ما برای افزایش رقابتپذیری بخش خصوصی و تحریک نوآوری است. ما در مورد این مرحله جدید رشد برای صنعت فضایی که در ۵۰ سال آینده پیشرفت انسانی امارات متحده عربی را نیرو خواهد داد، هیجان زده هستیم.»