آشنایی با نظام استاندارد فضایی اتحادیه اروپا (ECSS): قسمت دوم

سیستم ECSS براساس همکاری میان آژانس فضایی اروپا، صنایع فضایی اروپا  و سایر آژانس های فضایی بین المللی تدوین شده است. این سیستم شامل مجموعه­ جامع مستنداتی است که در مورد تمام جنبه­های اساسی برای پیاده­سازی موفقیت آمیز برنامه­ها و پروژه­های فضایی بحث می­کند. به طور کلی سیستم ECSS در ۳ نظام مدیریت (Management)، مهندسی (Engeneering) و تضمین محصول (Product assurance) به ۳ زیر شاخه زیر تقسیم می­گردد:

  1. استانداردها (Standars):

استانداردها بیانگر الزامات تحقق پذیر می­باشند که باید در تمامی پروژه­ها، مناقصات و تفاهم­نامه­های کاری به­کار گرفته شوند.

  • کتاب­های راهنما (Hand Books):

کتاب های راهنما مدارکی غیرالزامی هستند که اطلاعات پیش زمینه ای، جهت دهی، توصیه ها و آگاهی های مربوط به یک گرایش یا نظام خاص، فعالیت یا تکنینک خاص، فرآیند یا فناوری خاص را ارائه می دهند.

کتاب های راهنما شامل الزامات نمی شوند، بلکه اطلاعات اضافی را در مورد موضوع های منتخب مورد اشاره در استاندارد ECSS را فراهم می آورد. این اسناد بعنوان مرجع نیز مورد استفاده قرار می گیرند.

  • یادداشت­های فنی (Technical Memoranda):

یادداشت های فنی نیز مدارکی غیرالزامی هستند که اطلاعات مفیدی را در مورد یک موضوع خاص در حوزه فضایی ارائه می نمایند. آنها برای ثبت و ارائه اطلاعاتی تهیه می شوند که جزء موضوع های استاندارد یا کتاب راهنما نبوده یا هنوز به اندازه کافی تکامل یافته نیستند تا به صورت استاندارد یا کتاب راهنما انتشار یابند.

همانطور که اشاره کردیم هر کدام از سه شاخه بالا، خود دارای سه نظام مدیریت، مهندسی و تضمین محصول هستند. در حقیقت به بیان دیگر می­توان گفت سیستم ECSS به صورت نظام­های زیر نیز قابل دسته بندی است:

  1. نظام مدیریت(Management):
  2. مهندسی (Engeneering):
  3. تضمین محصول (Product assurance)
دسته‌بندی سیستم ECSS بر اساس نظام‌های مختلف

همان­طور که در شکل بالا مشاهده می­کنید، نظام­ها گرایش­های مختلفی دارند. به عنوان مثال E-60 به گرایشی از نظام مهندسی اشاره می­کند که مربوط به گروه کنترل و تعیین وضعیت (Control Engineering)  است. ( تمامی جداول مربوط به دسته بندی­های سیستم ECSS میتوانید از پایین همین صفجه دانلود کنید)

نحوه شماره­گذاری این سه شاخه از سیستم ECSS به صورت زیر است:

استانداردها (ST):                    نسخه-شماره -ST-نوع نظام-ECSS

کتاب­های راهنما(HB):            نسخه-شماره -HB -نوع نظام-ECSS

یادداشت­های فنی(TM):           نسخه-شماره – TM-نوع نظام-ECSS

به عنوان مثال ۰۱A-10-ST-E-ECSS به نسخه اول استانداردی از ECSS اشاره می­کند که مربوط به شماره ۱۰-۰۱ نظام مهندسی است.

جمع بندی: پس به عنوان مثال اگر خواستیم در رابطه با بحث کنترل و تعیین وضعیت یک ماهواره به سیستم ECSS مراجعه کنیم، ابتدا باید از دسته بندی نظام­های سیستم ECSS و از نظام مهندسی به دنبال شاخه مربوطه باشیم(E-60). حال اگر به عنوان مثال مقصود ما مراجعه به کتاب­های راهنما باشد باید از چارت “کتاب­های راهنما و یادداشت­­های فنی” به دنبال شاخه E-60 بگردیم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن