شرکت Planet Labs پس از سالها عکسبرداری با ماهوارههای Dove، Rapid Eye و SkySat و همزمان با نزدیک شدن به پایان عمر برخی از ماهواره های SkySat که از ماهوارههای سنجشی با “رزولوشن خیلی بالا ” به حساب میآیند، از نسل جدید ماهوارههای خود در قالب منظومه ماهوارهای Pelican رونمایی کرد. عملا این منظومه ماهوارهای را باید جایگزین منظومه SkySat این شرکت در نظر گرفت. به این منظومه جدید از قابلیتهای ویژهای به نسبت نسلهای گذشته ماهوارهای این شرکت برخوردار است. رزولوشن بالاتر و زمان رویت مجدد کمتر نسبت به نسلهای پیشین این شرکت، منظومه سنجشی Pelican را به دارایی ارزشمندی در عرصه فضایی تبدیل کرده است.
این شرکت که در حال حاضر برای جذب مجوزهای این منظومه با FCC در تعامل است، اعلام کرده است که این منظومه در سال ۲۰۲۳ فعالیت خود را شروع خواهد کرد. این منظومه در روز، بیش از ۱۰ بار از عرضهای جغرافیایی نزدیک صفر و بیش از ۳۰ بار از عرضهای جغرافیایی میانی عکسبرداری خواهد کرد. نکته جالب اینجاست که قدرت تفکیکپذیری این ماهوارهها ۳۰ سانتیمتر بوده که همین نکته آن را به یکی از پیشرفتهترین ماهوارههای روز حوزه سنجشی خواهد کرد.

با اینکه افزایش رزولوشن در ماهوارههای سنجشی همواره یکی از اهداف اصلی بوده است، اما به نظر میرسد بهبود رزولوشن از 80 سانتیمتر به ۳۰ سانتیمتر، تنها هدف طراحی و ساخت منظومه Pelican برای جایگزینی منظومه SkySat نبوده است. وجود ارتباط بین ماهوارهای در این pelican روی فرکانس Ka برای کاهش زمان، از لحظه درخواست تا اخذ تصاویر به کمتر از ۵ دقیقه یکی از ویژگیهای برجسته این منظومه نسبت به سایر ارائهدهندگان خدمات سنجشی میباشد. برخلاف سایر منظومههای سنجشی که رویکردشان استفاده از لینکهای بین ماهوارهای نوری میباشد، Pelican از لینکهای RF برای این امر استفاده خواهد کرد.
ویژگیهای فنی ماهواره Pelican
لازم به ذکر است که سختافزار مربوطه برای ارتباط بین ماهواره را خود این شرکت طراحی کرده است اما تا به این لحظه نامی از ارائهدهندگان خدمات پهنای باند به این ماهوارهها برده نشدهاست.
Robbie Schingler مدیر ارشد استراتژی شرکت Planet Labs، اطلاعات دقیقتری از این ماهواره ارائه کرده است.
با وجود یک کامپیوتر مرکزی پیشرفته روی این ماهوارهها و همچنین یک معماری محاسباتی دقیق که توانایی تحلیل و پردازش شرایط غیرعادی بهوجود آمده را خواهند داشت، قابلیت اطمینان این ماهوارهها برای انجام وظایف خود به شکل قابل توجهی افزایش یافتهاست.
همچنین بر خلاف ماهوارهای SkySat که از پیشرانههای سبز بهره میبرند، منظومه Pelican از پیشرانه اثر هال استفاده خواهد کرد. بهرهمندی از این تراسترها امکان پرواز در ارتفاعات پایین برای افزایش رزولوشن، جلوگیری از برخورد با زبالههای فضایی و اصلاحات مداری را به ارمغان خواهد آورد. لازم به ذکر است که ترندهای جهانی استفاده بیش از پیش پیشرانههای اثر هال را در ماهوارههای کلاس Micro نشان میدهد.
Robbie Schingler همچنین بیان کردهاست که تقاضای روزافزون برای تصاویر ماهوارهای و همچنین نیازهایی که باید در لحظه پاسخ داده شوند Planet Labs را به سمت طراحی و ساخت منظومه ماهوارهای Pelican بردهاست.

ماهیت شرکت Planet Labs
شرکت Planet Labs در سال ۲۰۱۴ توسط سه مهندس که پیش از آن در آژانس فضایی ناسا کار میکردند، تاسیس شد. هدف این شرکت توسعه ماهوارههای پرتعداد و ارزان با هدف عکسبرداری روزانه از کل سطح زمین میباشد. این شرکت علاوه بر تهیه و فروش تصاویر ماهوارهای از طریق پلتفرم خود، سرویسهای متعددی در حوزههای کشاورزی، مدیریت شهری، انرژی، سرمایهگذاری و بیمه، دفاعی، حملونقل و … ارائه میکند.
پیش از این شرکت Planet Labs دارای سه منظومه سنجشی مستقل بوده است:
- منظومه ماهوارهای Dove با GSD معادل ۳ تا ۵ متر
- منظومه ماهوارهای Rapid Eye با GSD معادل ۶ متر
- منظومه ماهوارهای SkySat با GSD معادل ۰.۸ متر
در حال حاضر شرکت Planet Labs مجموعا ۱۹۹ ماهواره در مدار زمین دارد که عملیاتی میباشند.
ه العامه لتجاره السیارات والمکائن ومصرف الرافدین بالتقسیط ۲۰۱۵ شکرًا لک..