
ده اتفاق مهم صنعت فضایی جهان در سال ۲۰۲۱
در سال های اخیر شاهد رشد چشمگیر صنعت فضایی در دنیا بوده ایم و مهم ترین رخداد این حوزه توسعه بیش از پیش بخش های خصوصی در تمام قسمت های زنجیره ارزش این حوزه و پیشی گرفتن از بخش های دولتی بوده است.
موارد زیر ده اتفاق مهم صنعت فضایی جهان در سال ۲۰۲۱ می باشد که ازدیدگاه رسانه تخصصی Via Satellite مورد بررسی قرار گرفته است:
- ورود اسپک ها (SPAC) به حوزه فضایی
اسپک ها سبکی ازسرمایه گذاری است که به چک سفیدامضا شهرت دارند. تا سال های قبل VC ها یا سرمایه گذاران خطر پذیر تنها منابع سرمایه گذاری خصوصی در حوزه فضا بودند. موج SPAC در اواخر سال ۲۰۲۰ آغاز شد و چند استارتاپ مانند Momentus و AST SpaceMobile معاملات خود را اعلام کردند، اما در سال ۲۰۲۱ با پیوستن بازیکنان معتبرتری مانند Rocket Lab، Planet و Spire به اوج خود رسید.
اسپک ها ساز و کار ساده تری برای ورود به بورس و طی کردن مراحل عرضه عمومی دارند. این شرکت ها پس از ورود به بورس می توانند شرکت های دیگه را تحت تملیک خود قرار دهند و ازین جهت شرکت خریداری شده وارد بورس خواهد شد و عملا پروسه های طولانی ورود به بورس را پشت سر خواهد گذاشت.
- اسپیس ایکس شرکتی با ارزش خارق العاده
در ماه اکتبر ۲۰۲۱ ارزش شرکت اسپیس ایکس در حدود ۱۰۰ میلیارد تخمین زده شد تا این شرکت را به یک centicorn تبدیل کند. در فضای کسب و کار به شرکت هایی که ۱ میلیارد دلار ارزش گذاری شوند، Unicorn گفته می شود. حال اسپیس ایکس عنوان centicorn را یدک می کشد که ۱۰۰ برابر یک Unicorn است.
این شرکت علاوه بر خدمات پرتاب ماهواره و محموله های مختلف به فضا، دارای یک منظومه ماهواره ای با هدف ارائه اینترنت پرسرعت به دنیا می باشد که تا به اینجا به ۱۰۰۰۰۰ نفر سرویس دهی می نماید.
- پیش بسوی انگلیس کهکشانی
در این سال کشور انگلستان برای اولین بار از برنامه توسعه برنامه فضایی خود در حالی رونمایی کرد که چشم انداز این سند تبدیل کردن انگلیس به یکی از قدرت های اقتصادی عرصه فضا در جهان است. از اهداف اصلی این برنامه می توان به ساخت سامانه های پرتاب ماهواره، سرمایه گذاری در بخش ماهواره های مخابراتی نظامی و حمایت از صندوق های سرمایه گذاری خطر پذیر در عرصه فضا نام برد.
پیش از این انگلیس با سرمایه گذاری روی منظومه مخابراتی OneWeb در سال ۲۰۲۰ ، انگیزه فعالیت های کلان در حوزه فضا را نشان داده بود اما با توسعه این سند، بودجه کافی برای رسیدن به این اهداف را تخصیص دادند.
- بازگشت دوباره منظومه ماهواره ای OneWeb
می توان گفت شرکت One Web بعد از شرکت SpaceX دومین بازیگر جدی عرصه منظومه های ماهواره ای مخابراتی بوده است که داستان پر فراز و نشیبی داشته است. از رویای ارائه اینترنت پرسرعت به نقاط دورافتاده دنیا تا ورشکستگی و شکل گیری دوباره. این شرکت پس از گذر از بحران مالی خود با سرمایه گذاری بخش های مختلف دنیا دوباره خود را به عرصه رقابت برگرداند. اپراتور مدار ژئو Eutelsat با سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیون دلاری خود مسیر توسعه کاری خود را تبیین نمود. کشور انگلیس، Soft Bank کشور ژاپن و شرکت کره ای Hanwha Phasor از سایر سرمایه گذاران این منظومه ماهواره ای بودند. همچنین اپراتور هندی Bharti Global نیز با سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیون دلاری خود، این شرکت را برای رویارویی با شرکت هایی همچون SpaceX آماده نمود. هم اکنون این کمپانی به حالت عملیاتی خود برگشته و بیش از ۳۹۰ ماهواره تا به این تاریخ در مدار زمین قرار داده است.
- ورود قدرتمند Telesat به مدار LEO
این شرکت که مدت هاست از اهداف خود برای ورود به بازار منظومه ماهواره های مدار LEO رونمایی کرده است، بعد مدت ها در فوریه ی سال ۲۰۲۱ از انعقاد قراردادی با شرکت Thales Alenia Space پرده برداشت تا با ساخت ماهواره های مخابراتی در مدار LEO به رقابت با سایر بازیگران این حوزه بپردازد.
از آنجا که ساخت و پرتاب ماهواره های مورد نظر این مجموعه در سال ۲۰۲۳ رخ خواهد داد، باید دید با توجه به رشد روزافزون منظومه های Space X و One Web آیا در این زمان، امکان رقابت این شرکت با بازیگران قدرتمند این حوزه وجود دارد یا خیر؟
- تغییرات اساسی در Eutelsat و Intelsat
تنها در یک ۲۴ ساعت در ماه اکتبر مدیران عامل این شرکت ها از سمت خود استفعا دادند. این دو شرکت از غول های ارتباطات مخابراتی ژئو می باشند. همانگونه که مشخص است بازیگران سنتی مدار ژئو نیز به مرور زمان به اهمیت منظومه های لئو پی برده و هرکدام به طریقی در تلاش است تا برای آینده خود در عرصه ارتباطات Leo سهمی قابل توجه بسازد.
- ادغام دو بازیگر بزرگ صنعت فضایی
بلافاصله پس از تغییرات در Intelsat و Eutelsat ، اپراتور Viasat اعلامیه بزرگی را منتشر کرد که نشان دهنده تغییرات بیشتر در صنعت فضایی است. Viasat اپراتور ژئو Inmarsat را در قراردادی به ارزش ۷.۳ میلیارد دلاری تملیک خواهد کرد که دو اپراتور اصلی ماهواره را با تجارت در پهنای باند، تحرک و دفاع گرد هم می آورد.
این گردهمی باعث وجود مجوز های فرکانسی در باند های Ka , L و S خواهد شد. همچنین تجمیع این دو شرکت ناوگانی شامل ۱۹ ماهواره در برخواهد داشت که توانایی ارائه خدمات زمینی و فضایی مختلفی را دارا خواهند بود. با توجه به اینکه هر دو اپراتور پیش از این در حوزه ارائه اینترنت به هواپیمافعالیت داشته اند،ادغام این دو شرکت می تواند آن ها را به بازیگر اصلی این حوزهدر ایالات متحده و اروپا بدل کند.
- تکنولوژی های کاربردی در عرصه فضای جدید
در سال گذشته شاهد چندین نقطه عطف فناوری بودیم که این پتانسیل را دارد که ماهواره را به بخشی جدایی ناپذیر از اکوسیستم ارتباطات جهانی تبدیل کند.
ارتباطات نوری به طور گسترده در حال توسعه و گسترش می باشد به طوری که به عنوان جزئی جداناپذیر در ارتباطات ماهواره ای دیده می شود تا امکان انتقال سریعتر تصاویر و داده های سنجشی و ارتباطات ایمن را فراهم کند. به عنوان مثال، SpaceX، پرتاب ماهواره های Starlink را در سال جاری آغاز کرد که مجهز به ارتباطات بین ماهواره ای نوری هستند. در طول یک سال گذشته، شرکت Mynaric با قراردادهایی با Cloud Constellation، SpaceLink، Northrop Grumman و Capella Space، با قدرت به سمت تجاری سازی این فناوری حرکت کرده است.این در حالی است که عملکرد آن هنوز در مدار تأیید نشدهاند.
- توسعه ایستگاه های زمینی استاندارد
در حالی که فناوری ایستگاه های زمینی ماهوارهای مدتهای طولانی دارای پروتکل ها و فناوری های اختصاصی بوده اند، این بخش با افزایش تقاضا برای استانداردسازی، برهه ای تاریخی برای یک تغییر عمده تجربه میکند. هیچ نشانه ای بهتر از ۱ سپتامبر، زمانی که دو گروه کاری صنعتی جداگانه بیانیه هایی مبنی بر ایجاد استاندارد قابلیت همکاری برای شبکه های سیستم فضایی و زمینی ارائه کردند، وجود نداشت.
این موضوع با بحثهای استاندارد سازی دنبال شد و و اپراتورهای ماهوارهای و بخشهایی از ارتش ایالات متحده نیز به این نظریه پیوستند. رهبران بخش زمینی گفتند که یک استاندارد باز به شرکتهای درگیر این امکان را میدهد که فناوریهای جدید ایجاد کنند و به جای سیستمهای اختصاصی بر روی قابلیتهای جدید با یکدیگر رقابت کنند. و مشتریان را به استفاده از مودم های مجازی تشویق کنند.
- میلیاردر ها فضایی می شوند
سر ریچارد برانسون کارآفرین بزرگ انگلیسی و جف بزوس مدیرعامل شرکت آمازون با موشک های شرکت های فضایی خود در فاصله چند هفته از یکدیگر به لبه فضا رفتند. که در نهایت برانسون در مسابقاتی که تا حدودی شبیه به رقابت بود، اول شد.
در حالی که پروازهای فضایی برانسون و یا بزوس به طور خاص مربوط به ماهواره نبودند، اما کل زنجیره ارزش فضایی تحت تأثیر ستایش آن دو قرار گرفت. این پروازهای فضایی میلیاردرها در زمانی انجام می شود که صنعت فضایی بیش از هر زمان دیگری به آن توجه می شود.
“چرا فضا؟” سوالی است که همه باید در سال ۲۰۲۲ برای پاسخ به آن آماده باشند