
ماهوارهی خیام، تحولی در صنعت فضایی ایران
باسمه تعالی
ماهواره خیام بوسیله ماهوارهبر سایوز از پایگاه بایکونور قزاقستان در روز سهشنبه ۱۸مرداد در ساعت ۱۰:۲۲ به فضا پرتاب شد و در ارتفاع ۵۰۰ کیلومتری زمین با موفقیت قرار گرفت. سیگنالهای این ماهواره در پایگاه فضایی ماهدشت قابل دریافت و مشاهده است. این ماهواره خورشید آهنگ بوده و زاویه مداری آن تقریبا ۹۷.۵ درجه است.
مدار آن خورشید آهنگ است؛ یعنی زاویه تابش نور خورشید با صفحه مداری آن همواره ثابت است. این موضوع فوایدی دارد. زمانی که ماهواره در مقابل خورشید قرار میگیرد. سلولهای خورشیدی این گرما را به انرژی قابل استفاده تبدیل میکنند. با توجه به نیاز سیستمها به انرژی، در بسیاری از ماموریتها استفاده حداکثری از انرژی خورشیدی و قرارگیری طولانیتر در مقابل خورشید در اولویت میباشد و همواره نسبت به زمین در ساعت مشخص قرار میگیرد. مثلا ماهوارهی skysat 1A که در مدار خورشید آهنگ دارد، همواره ساعت ۱۰:۳۰ از بالای خط استوا میگذرد. برای کاربردهایی نظیرِ سنجش از دور، ضرورت دارد که همه تصویرهای یک منطقه خاص تحت شرایط نور خورشید یکسان باشد.
برای درک بهتر ویدیو زیر را ببینید، فرض کنید شما خورشید هستید و زاویه شما نسبت به زمین تغییر نمیکند؛ اگر نرخ چرخش مداری ماهواره دقیقاً بر نرخ چرخش زمین حول خورشید منطبق گردد، روشنایی ثابت میماند.
وزن این ماهواره ۶۰۰ کیلوگرم است. این ماهواره که با همکاری ایران و روسیه ساخته شده، با دقت رزولوشن ۱ متر و طول عمر عملیاتی ۵ سال است و اطلاعات این ماهواره تماماً در اختیار ایران قرار میگیرد.
برای درک بهتر رزولوشن بالای ماهواره خیام به تصویر زیر نگاه کنید. هرچه عدد رزولوشن کوچکتر میشود. دقت تصویر بالاتر میرودو ما میتوانیم اطلاعات دقیقتری رو استخراج کنیم.

با رزولوشن ۱ متر میتوان ساختوسازهای غیر مجاز رو شناسایی کرد، معدن کشف کرد، املاک را از راه دور بررسی کرد، تغییرات پوشش زمین را در طول زمان بررسی کرد. این ماهواره سنجشی است و در مسائل مرتبط با محیط زیست، منابع و بلایای طبیعی و مدیریت بحرانها به کار میرود. از دادههای این ماهواره در پایش محصولات کشاورزی و باغی، پهنههای آبی حتی ساختوسازهای غیرمجاز استفاده میگردد.