استانداردهای فضایی: قسمت اول

  • استاندارد سازی پروژه

یکی از مهم‌ترین اقداماتی که  می­بایست برای مدیریت یک پروژه انجام شود، انتخاب استاندارد و یا چارچوب مناسب برای آن است. تا به امروز‌ استانداردهای گوناگونی برای کمک به مدیریت پروژه‌ حوزه­های مختلف تعریف شده‌اند و اهمیت استفاده از آن­ها روزبه­روز در حال افزایش است. هر یک از این استاندارد‌ها با توجه به نوع، میزان پیچیدگی و شرایط محیطی پروژه، ساخته شده اند؛ بنابراین انتخاب استاندارد مناسب با پروژه و منطبق کردن پروژه بر آن،‌ یک چالش مهم برای مدیران پروژه است.

  • آشنایی با استاندارد فضایی اتحادیه اروپا ( ECSS )

استانداردهای پروژه­های فضایی به واسطه پیچیدگی و گستردگی این صنعت، از جامع­ترین و کامل­ترین استانداردهای موجود است.

آشنایی با استانداردسازی در پروژه­های فضایی لازمه شروع فعالیت در این صنعت است. به­گونه­ای که همه اعضا یک پروژه فضایی اعم از سطح مدیریت، مهندسی، مالی می­بایست تسلط نسبی بر آن داشته باشند. نکته حایز اهمیت آن است که استانداردها به گونه­ای تدوین شده­اند که بتوان به عنوان مرجع از آن­ها استفاده کرد و فراگیری تمام جزییات یک استاندارد و تسلط کامل بر آن بی­فایده است. گرچند مدیران پروژه به­دلیل مراجعه مکرر به آن پس از مدتی به تسلط خوبی بر آن می­رسند.

مهم­ترین استاندارد های تدوین شده در صنعت فضایی، استاندارد NASA و استاندارد اتحادیه اروپا (ECSS) است. این استانداردها علاوه بر آنکه یک زبان علمی مشترک بین­المللی در تمام پروژه های فضایی هستند، باعث تسهیل در ارتباط شفاف و بدون ابهام میان اعضا و سازمان­های ذینفع یک پروژه می­شوند. علاوه برآن، استفاده از این استانداردها باعث ایجاد یک نظام منسجم در طول یک پروژه شده به نحوی که پروژه را اقتصادی­تر، قابل اطمینان­تر، سازگارتر و تعامل پذیرتر می­کنند.

از نگاه کلی، استاندارد NASA و استاندارد فضایی اروپا (ECSS) حرف­های یکسانی برای گفتن دارند و تفاوت در جزییات است.

در اینجا علت انتخاب استاندارد فضایی اروپا به ۴ دلیل است:

  1. دراختیار بودن مجموعه کامل استاندارد بدون محدودیت

هر فرد حقیقی یا حقوقی با مراجعه به سایت https://ecss.nl/ و ساخت حساب کاربری، بدون هیچ محدودیتی می­تواند از تمام استانداردها و مراجع آن استفاده کند.

  • ساختار یافته بودن استاندارد ECSS نسبت به ساختار  سایر استاندارد ها

استاندارد فضایی اتحادیه اروپا در قالب دسته­بندی و ساختارهایی قابل فهم و بدون پراکندگی تدوین شده است و این امر سبب سهولت در استفاده و مراجعه به آن­ها خواهد شد.

  • استفاده سازمان فضایی آسیا- اقیانوسیه ( اپسکو )،  سازمان فضایی ایران و سایر نهادهای دولتی از استاندارد ECSS

این سازمان­ها به عنوان متولیان اصلی صنعت فضایی در ایران از این استاندارد استفاده می­کنند و بالتبع لازمه همکاری با آن­ها آشنایی با این استاندارد است. جدا از آن در سایر شرکت­های خصوصی و پروژه­های دانشگاهی داخل کشور نیز از آن استفاده می­شود.

  • قابلیت متناسب سازی با پروژه

استاندارد فضایی اتحادیه اروپا به گونه­ای تنظیم شده است که  قابلیت متناسب سازی (Tailoring) آن با شرایط اقتصادی، اقلیمی و سیاسی یک کشور و نیز نوع، میزان پیچیدگی و شرایط محیطی پروژه را امکان پذیر می­کند.

لازم به ذکر است استاندارد فضایی اتحادیه اروپا استانداردسازی پرتابگرها را پوشش نمی­دهد و جهت طراحی و ساخت فضاپیما و ماهواره ­ها به کار می­رود. گرچند هدف ما در این­جا آَشنایی با این استاندارد جهت طراحی و ساخت ماهواره­های مکعبی و کوچک خواهد بود.

قسمت بعدی: آشنایی با نظام استاندارد فضایی اتحادیه اروپا (ECSS) و چگونگی متاسب سازی آن

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن