مراحل پرتاب راکت‌های چندمرحله‌ای به مناسبت پرتاب ماهواره‌بر سیمرغ

مزیت  راکت‌های چندمرحله‌ای(Multistages) آنجا مشخص می‌شود که موتور مراحل مختلف به تبع یکدیگر روشن می‌شوند به این صورت که بمحض اینکه سوخت هر مرحله تمام شد، می‌تواند دور انداخته شود که در نتیجه‌ی آن ضربه کل افزایش می‌یابد. این عمل، تراست اضافه‌ای جهت فرستادن محموله به فضا می‌دهد.

به مناسبت پرتاب  ماهواره‌بر سیمرغ مراحل یک راکت دو مرحله‌ای چون سیمرغ را شرح میدهیم:

اولین مرحله:

در این مرحله اولین موتور موشک روشن می شود و نیروی تراست اولیه را برای فرستادن موشک به آسمان فراهم می‌کند. معمولاً مرحله اول بیشترین انرژی و سوخت را نیاز دارد چرا که نه تنها وزن خود، بلکه وزن بقیه موشک را نیز باید حمل کند. این موتور بنا به مقدار سوختی که دارد به کار خود ادامه می‌دهد و در این زمان در ارتفاع از پیش تعیین شده‌ای  از موشک جدا شده و به زمین می‌افتد.

در ماهواره‌بر سیمرغ این مرحله ۱۰۳ ثانیه طول کشیده است و سوخت این مرحله از دی نیتروژن تتراکسید (N2O4) است.

دومین مرحله:

پس از جدایش مرحله اول ماهواره‌بر، موتور دومین بخش روشن می‌شود تا ماهواره‌بر ادامه مسیر  دهد. در مرحله دوم نیروی بسیار کمتری تولید  می‌شود، زیرا ماهواره‌بر در حال حاضر با سرعت بالایی حرکت می‌کند و جرم موشک به دلیل جدا شدن مرحله اول به طور قابل توجهی کاهش یافته است. اگر موشک دارای مراحل اضافی باشد، این روند تا زمانی که موشک در مدار از پیش تعیین شده قرار بگیرد ، ادامه خواهد یافت. هدف این فرآیند، رساندن ماهواره به ارتفاع و سرعت  مشخصی برای تزریق صحیح به مدار است.

در ماهواره‌بر سیمرغ این مرحله ۵۰۰ ثانیه طول کشیده است و محموله را تا ارتفاع ۴۷۰  کیلومتری رسانده است و به سرعت   ۷۳۵۰m/s  رسانده است.  سوخت این مرحله از متیل هیدرازین نامتقارن (UDMH)است.

در نهایت پس از تزریق ماهواره به مدار،  ماهواره‌ها در صورت داشتن سیستم پیشرانش می‌توانند با استفاه از آن، مانورهای مداری خاصی از جمله افزایش ارتفاع، اصلاح فاز و یا تغییر صفحه مداری را انجام دهند‌.

گوینده ویدیو: سارا خارابی مقدم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن